Vyjádření k situaci ve Starém Kníně

04.02.2024 00:00

Vážení spoluobčané,

dovolte, abych touto cestou uvedl některé věci na pravou míru. Vznikl nám tady totiž takový nešvar, že se šíří pomluvy, že „hasiči dělají to, anebo zas tamto“. Myslím tím samozřejmě aktuální kauzu objektu ve Starém Kníně.

Na 22. ledna 2024 jsem byl pozván od pana K…. na kontrolu třídění odpadu a prohlídku prostor. Sešel jsem se na místě i se zástupci města. Toho dne bylo vše v pořádku. Na místě byly kontejnery určené na třídění odpadu a vše fungovalo, tak jak by mělo fungovat. Jelikož jsme jako jednotka požární ochrany na stejném místě 18. ledna 2024 zasahovali u požáru, poprosil jsem o nahlédnutí do záznamů ze šetření případu. Na pana K…. bylo totiž podáno i oznámení na životní prostředí. Odbor životního prostředí se vyjádřil víceméně ve zkratce kladně, a dokonce i nabídl spolupráci s likvidací černé a nelegální skládky po předchozí majitelce. Podle oficiální stránky bylo tedy vše v pořádku a mně ani Sboru či výjezdové jednotce nenáleží žádná pravomoc věc nikterak prošetřovat, od toho jsou tady jiné orgány.

Pan K…. nabídl na podporu Sboru dobrovolných hasičů železný šrot. Po dohodě pana K…. s majitelkou sousedního pozemku paní K…. mělo dojít k vyklizení železného šrotu z obou těchto pozemků. Jelikož názory na pana K…. a tuto situaci byly ještě před touto nabídkou v našem Sboru rozporuplné a nebyl čas domluvit řádnou schůzi, domluvili jsme se, že vynecháme jméno hasičů (to znamená jméno JSDH i SDH) a zatím si železo nepřevezmeme. Avšak dohodli jsme se, že někteří naši členové, a že nás nebylo málo (zhruba 15 lidí), půjdeme individuálně sami za sebe, jako občané, a vyčistíme horní louku od všeho možného odpadu, pomůžeme odpad roztřídit, nahromadíme všechny možné autovraky na jednu hromadu, a to s pomocí techniky pana K…., a vyřežeme všechny náletové stromy, které brání v přístupu. Pouze větve a klestí jsme dle řádného potupu, co se týče nahlášení, a se souhlasem odboru životního prostředí udělenému panu K…., spálili.

Jako hasiči 2x do roka chodíme odklízet odpadky v našem městě a jeho okolí. Letos nám byl konečně po několika dlouhých letech umožněn vstup na tento pozemek a mohli jsme pomoct udělat něco s nelegálním odpadem, i když ne jako hasiči, ale jako jednotlivci. O tom, co vše jsme na louce vedle mateřské školky a vedle pozemku pana K…. nalezli a odklidili, Vás jistě nemusím informovat. Asi každý ví o nelegální skládce, co jsme tu dlouhá léta měli. Kdo neví, tak přidám nějaké foto, abychom nezapomněli. Tato akce byla provedena ve dnech 27. a 28. ledna 2024.

Za tuto ochotu některých individuálních členů byl Sboru dobrovolných hasičů nabídnut železný šrot, jak jsem již zmiňoval, a to nejen od pana K…., ale i od paní K…… . Zda si železný šrot v budoucnu převezmeme, se nejdříve poradíme mezi sebou, zatím jsme si nic nepřevzali, nic nebylo rozhodnuto. Avšak sami určitě víte, že sběr železa pořádáme pravidelně a každý má možnost nám železo darovat. Dokonce i pravidelně během těchto akcí poskytujeme pomoc s odklizením železa, pokud je to něco těžšího, hůře dostupného nebo je toho více. Jistě tady ale nemusím vypisovat, jak je dnes všechno drahé a jak jsou peníze pro náš Sbor důležité. Žádné velké příjmy nemáme, těžíme jen z příspěvků, dotací a financí, které si sami vyděláme podobnými akcemi, jako je sběr železa, a prodejem občerstvení ve stánku při různých akcí, takže se hodí každá koruna.

Také se povídá po městě a na sociálních sítích, že hasiči dohlíží na spalování odpadu a podobně. Je to lež. Jak jsem již uvedl, na horní louce jsme se pohybovali zcela dobrovolně, a hlavně individuálně, ne jako SDH, pouze o víkendu 27. a 28. ledna 2024.

Vzhledem k tomu, že se hasiči opakovaně účastní celorepublikových akcí „Ukliďme Česko“, může být všem jasné, že nám není lhostejné, jak to v našem okolí vypadá. Proto se i přes různé spory a dohady rozhodli někteří jedinci sami za sebe jít, a i mimo celorepublikovou akci „Ukliďme Česko“, uklidit odpad z louky. Odpovězte si sami, kdo z Vás by dokázal dát politiku a spory stranou a pomohl by takto zkulturnit naše okolí. Pokud máte našim členům za zlé, že se individuálně vydali uklidit tu dlouholetou ostudu, tak to ale rozhodně není důvod, proč hanit celý Sbor a jméno hasičů. Osobně si myslím, že je to ušlechtilý čin, když se snažíme udělat něco pro naše okolí a životní prostředí.

Lukáš Dragoun, velitel SDH Nový Knín